Loes

Het verhaal van Loes beschrijft onze visie op de toekomst van de eerstelijnsgezondheidszorg:

Loes is praktijkondersteuner bij een grote huisartsenpraktijk. Ze heeft net een lekker weekend achter de rug en start op maandagochtend haar computer op. Ze logt in op het huisartsen portaal van haar praktijk en ziet op haar scherm meteen alle applicaties waar de praktijk gebruik van maakt. Benieuwd wat de dag zal brengen kijkt ze in de kalender en ze ziet dat er al aardig veel mensen online een afspraak hebben gemaakt voor die dag. De eerste uren zitten al vol. Ze checkt ook meteen even of er nog patiënten dringende zorg nodig hebben. Vanuit de praktijk begeleiden ze een aardig aantal chronisch zieken.

Via een internet portaal met online vragenlijsten en een aantal slimme apparaatjes wordt er bijgehouden hoe het met hen gaat. Op dit moment geeft het portaal een melding omdat Meneer van H. (die COPD heeft) op een exacerbatie lijkt af te stevenen. Aangezien het portaal denkt dat het gaat om een matig ernstige exacerbatie is er daarom automatisch vanmiddag een video-consult tussen hem en de huisarts ingepland. Loes baalt er een beetje van. Het ging net zo goed met Meneer van Heek: hij was door middel van een online interventie die de praktijk aanbiedt gestopt met roken en dankzij de begeleiding van een fysiotherapeut ging zijn conditie ook vooruit, zo zag ze in zijn dossier. Maar inderdaad, in de uitleg van de computer ziet ze waarden en symptomen die even besproken moeten worden. Op basis van dat video-consult kan de huisarts Meneer van H. dan een prednisolon of antibiotica-kuur voorschrijven. Ook kan de huisarts, als hij het niet helemaal vertrouwt, de longarts van Meneer van H. waarschuwen. Dit kan eenvoudig door via het portaal een berichtje naar hem te sturen. De longarts kan dan zelf inloggen op het portaal en de status van Meneer van H. bekijken.

Loes is erg blij met het portaal. Het stelt haar en de huisartsen in staat om betere zorg te verlenen aan de patiënten, terwijl ze ook nog efficiënter werken. Neem het voorbeeld van Meneer van H. Door een snelle opsporing van zijn exacerbatie kan er vroegtijdig ingegrepen worden waardoor een verslechtering van zijn toestand en een eventueel bezoek aan het ziekenhuis kunnen worden voorkomen. Aanvankelijk was Loes wel een beetje huiverig voor al die nieuwe technologie. Gaat dat allemaal wel werken? Wordt al die patiëntendata wel veilig opgeslagen? Dat bleek gelukkig allemaal goed geregeld. De data van patiënten wordt beheerd en beveiligd op één locatie door een gespecialiseerd bedrijf. En het in gebruik nemen van al die technologie ging eigenlijk ook voorspoedig. Natuurlijk werkte er wel eens iets niet, maar dan kon Loes bellen met één telefoonnummer, waar ze haar hielpen met al haar vragen en problemen.